Onlangs is in de media aandacht besteed aan het feit dat de eerste lichting Air Miles komt te vervallen. Say what!?

Eerste vervaldatum Air Miles in zicht

Het bericht luidt dat Air Miles die gespaard zijn voor 1 november 2013 uiterlijk voor 1 november 2018 moeten zijn ingewisseld.
Deze termijn is overigens verlengd naar 1 december 2018 wegens overbelasting van de website. Ja iedereen, wil nu natuurlijk nog een slaatje slaan en snel een aankoop met Air Miles veilig stellen.

Na 1 december vervallen alle gespaarde Air Miles ouder dan vijf jaar. Maar mag dat zomaar? En hoe zit het dan met de waarde van cadeaubonnen- en kaarten? Kan die waarde ook zomaar vervallen?

In deze blog leg ik uit wat Air Miles en cadeaukaarten- en bonnen zijn en hoe het zit met de vervaltermijnen.

Wat zijn Air Miles eigenlijk?

Air Miles kun je sparen bij AH, Shell, Praxis, Etos, Essent en Mastercard. Zelf spaar ik ze ook. Ik heb mijn Air Miles gekoppeld aan mijn Bonuskaart van de Albert Heijn.

Inwisselen kun je bij dezelfde winkels, maar ook bij dierenparken, pretparken en goede doelen.

Daarnaast is er natuurlijk de Air Miles Shop. In deze webshop kun je producten bestellen tegen inwisseling van Air Miles.

Cadeaubonnen, – kaarten en giftcards

Cadeaubonnen (papieren bonnen) en cadeaukaarten (giftcards) kun je ook inleveren voor producten. Van cadeaubonnen krijg je geen geld terug, vandaar de opkomst van de giftcards. Deze kaarten bevatten een waarde die je niet in één keer hoeft te besteden en je dus een tegoed behoudt in tegenstelling tot de cadeaubon. Met een giftcard van 10 euro kun je bijvoorbeeld een aankoop doen van 7 euro en met het tegoed van 3 euro op een later moment een besteding doen.

Geldigheidsduur: wat zegt de wet?

De vraag is nu hoe lang je erover mag doen om de waarde te verzilveren. Air Miles en ook cadeaubonnen – en kaarten vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Het zijn zoals hierboven al aangegeven, geen wettige betaalmiddelen. Toch moet je ze kunnen inleveren. Hiervoor zijn wettelijke regels opgesteld. Lees maar mee:

     Als geen uitgiftedatum of vervaldatum is vermeld of er staat nergens een verwijzing naar de vindplaats van de geldigheidsdatum (soms moet je een kaart activeren via een website), is de bon of kaart onbeperkt geldig.

     Is wel een uitgiftedatum vermeld, maar geen vervaldatum, dan heb je minimaal 5 jaar om te verzilveren.

     Staat wel een vervaltermijn vermeld dan geldt die termijn.

     De vervaltermijn mag niet korter zijn dan een jaar (art. 6:236 sub g Burgerlijk Wetboek), tenzij de verkoper kan aantonen dat een kortere termijn redelijk is (denk aan consumptiebonnen voor een festival).

Een aantal verstrekkers zijn aangesloten bij Stichting Keurmerk Cadeaukaarten. Deze stichting hanteert de volgende algemene voorwaarden:

–          Kun je er iets mee kopen in een winkel? Geldigheidsduur minimaal 3 jaar.

–          Kun je er een uitje of belevenis mee betalen? Geldigheidsduur minimaal 2 jaar,

met de mogelijkheid om een jaar te verlengen tegen een kleine vergoeding.[1]

Terug naar de Air Miles van voor 2013 waarvan de vervaldatum in zicht is. 

Aanleiding vervaldatum Air Miles

Loyalty Management Netherlands heeft aangegeven blij te zijn dat spaarders hun punten inwisselen. Men bleef maar sparen, zonder iets met de punten te doen. Daarom is in 2013 besloten de Air Miles een geldigheidsduur van vijf jaar te geven. Dit is destijds aangekondigd.[2]

AirMiles zijn dus 5 jaar geldig en voldoen hiermee aan het vereiste van een geldigheidsduur van minimaal 1 jaar.Het bedrijf dat ze uitgeeft mag dan ook een vervaltermijn hanteren van 5 jaar.

Legal advice van Petricia


Ik raad je daarom aan om oude AirMiles in te wisselen, anders ben je ze echt kwijt. 
Dit geldt ook voor andere spaarsystemen. De klantenservice van Air Miles raad zelf aan om regelmatig je Air Miles in te wisselen. Bij inwisseling worden de Air Miles met de meest recente vervaldatum het eerste ingewisseld. Doe je dit niet op tijd, dan worden de vervallen Air Miles maandelijks afgeboekt. Ieder maand verspringt dus de termijn. 1 januari 2019 staat ook al in mijn agenda genoteerd 😉

Heb jij Air Miles die komen te vervallen? En zo ja, wat doe jij ermee: laten vervallen of inwisselen?

Petricia Lobregt | Stout Groep | Hendriks MeesteradviesGastblogger: mr. Petricia Lobregt
Petricia is jurist bij de Stout Groep. Zij ondersteunt vanuit de Stout Groep diverse organisaties op met name algemeen juridisch gebied. Een van haar belangrijkste highlights dit jaar is het adviseren op het gebied van de recente nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) 

 

 

[1]‘Hoe lang is je cadeaubon geldig?’, www.consumentenbond.nl

[2]‘Cashen voor het te laat is want Air Miles hebben een vervaldatum’, www.trouw.nl (18 september 2018).